Ons project - De Engelenhoeve

De Engelenhoeve
Welkom op de
De Engelenhoeve
Ga naar de inhoud
Ons project


De Engelenhoeve is een mini-pretpark waar personen, vooral kinderen, met een beperking hun moment van geluk kunnen beleven. Ook kansarme kinderen en ouderen kunnen hier terecht om een onvergetelijke dag mee te maken. Onze infrastructuur staat GRATIS ter beschikking van april tot en met september voor instituten, scholen en ouders met hun kinderen. Dit enkel op afspraak.
Ons project bestaat er in mensen en kinderen met een beperking met paarden en andere dieren in contact te brengen en ze ook te laten genieten van het ‘snoezelen’.
Wij doen dit met hart en ziel en staan 7 dagen op 7 klaar voor onze ‘engelen’. Omdat wij willen dat dit voor iedereen toegankelijk is, hebben wij vanaf dag 1 besloten dit volledig gratis aan te bieden aan onze doelgroep.


Het begin…

Eerst zochten wij een hoeve die geschikt was om paarden te houden. Daarna schaften we onze eerste pony’s en paarden aan, die we trainden zodanig dat ze konden omgaan met kinderen en een karretje konden trekken. De eerste kinderen bezochten onze hoeve in 2003.
Toen we reeds begonnen waren, moesten we bevallen van ons tweede zoontje. Twee dagen voor zijn geboorte kregen we te horen dat hij het Pallister-Killian syndroom had. Dit heeft ons er toe aangezet om vlugger te werk te gaan. Door hem leerden we ook het ‘snoezelen’ kennen en besloten we om voor ons kindje een snoezelruimte te bouwen. Omdat wij van mening zijn of de gewoonte hebben om “alles wat mogelijk is met anderen te delen” hebben wij dit ook ondergebracht in ons project.
Daarna zijn we naar MPI De Kindervriend geweest, ons project uitgelegd en gezegd dat zij steeds op onze hoeve welkom zijn. Zo is de bal aan het rollen gegaan…


Onze resultaten?

Elk jaar mogen wij zo’n 1500 kinderen verwelkomen op de Engelenhoeve. Er worden zelfs afspraken gemaakt 1 (soms zelfs 2!) jaar op voorhand.
De kinderen kunnen hier genieten en ontspannen met als resultaat dat ze volledig tot rust komen. Enkele kinderen slagen er zelfs in hun eerste geluidjes en zelf woordjes te uiten. Kortom een ongelooflijk resultaat. De reacties in ons gastenboek en brieven zijn hier het bewijs van.


De noden op dit vlak?

Doordat onze bezoekers reeds uit alle uithoeken van Vlaanderen komen, weten we dat dit project er gewoon MOET zijn. Ook schrijnende telefoons van ouders die met hun kinderen nergens naartoe kunnen wegens “autisten worden nergens begrepen, maneges te duur, vreemdelingen liever niet, gehandicapten daar is te veel werk mee, …” tonen dat dit project broodnodig is.


Ons doel?

Ons doel is steeds vernieuwing te blijven brengen binnen ons project. Ondertussen hebben we de Engelenhoeve reeds kunnen uitbreiden met een snoezeltuin, snoezelpaardentram, Sensofarm, een interactieve vloerprojectie en nieuwe huifkar. Ook de 250 meter lange oprit naar onze hoeve werd heraangelegd en hierdoor beter toegankelijk gemaakt. We zitten dus zeker niet stil. Tot hier toe werd alles bekostigd door eigen middelen, het organiseren van wandelingen en beenhespfestijnen, pannenkoekenverkoop, sponsoring, service clubs, giften van particulieren, …

Volgende zaken staan nog op ons programma:

- Steun krijgen voor onze vaste maandelijkse kosten.
- Een stapmolen plaatsen.
- Een Time-Out place: Wij willen mensen met een terminaal ziek kind of een kind met een zware beperking de mogelijkheid bieden om bij ons terug op adem te komen en te genieten onder de vorm van een vakantie . Tijdens het verblijf kunnen de kinderen genieten van het snoezelen en de dieren op onze boerderij. Ondertussen kunnen de ouders onthaasten en tot rust komen, om er achteraf terug met volle kracht tegenaan te kunnen gaan. Uit eigen ervaring weten wij dat dit echt nodig kan zijn.

Onze verwachting is dat het aantal aanvragen voor een bezoek aan onze hoeve zal blijven stijgen. Toch houden wij ons doel ‘gratis voor iedereen’ voor ogen. Zo kunnen ook kansarmen blijven komen, want ook zij staan te popelen om ons te bezoeken. Het zelfvertrouwen dat ze hierdoor krijgen kan hen misschien helpen om in de toekomst uit deze mallemolen van het leven te stappen.

Terug naar de inhoud