Hippotherapie - De Engelenhoeve

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hippotherapie
Dit is Glen. Hij heeft een ritje gemaakt op de rug van een paard. Op de foto’s kan je duidelijk zien dat de gespannen houding van Glen bij terugkeer al heel wat minder is. Let daarbij vooral op zijn armen. Volgens zijn ouders hebben zijn armen nog nooit zo ontspannen langs zijn lichaam gehangen. Klik hier voor de foto’s.

Onze bezoekers kunnen bij ons een ritje maken op een paard of genieten van een huifkarrentocht.


Wat is Hippotherapie?

Hippotherapie is niet enkel paardrijden zoals velen denken. Hierbij hoort ook het verzorgen van de paarden zodat er een contact ontstaat tussen kind en paard.

Het contact met het paard is in de eerste plaats intuïtief en tactiel; mensen die er niet in slagen normale relaties op te bouwen met hun omgeving slagen er wel in om te communiceren met het paard. Op die manier leren ze meer inzicht te hebben in hun omgeving, gaan ze initiatieven nemen en proberen ze zelfs dialoog aan te gaan. Iets waar ze in het dagelijkse leven de grootste moeite mee hebben. Kinderen met karakterstoornissen leren dankzij paarden ook hun reacties beter te beheersen en krijgen tegelijkertijd meer zelfvertrouwen.

Bij het paardrijden zelf is het principe eenvoudig: zich verplaatsen te paard veroorzaakt schommelbewegingen in de romp die sterk lijken op wat iemand voelt als hij wandelt. Deze bewegingen helpen de verloren functies te herstellen, waardoor paardrijders uiteindelijk meer autonomie en meer actievrijheid verwerven.

Sommige kinderen hebben echter een ernstige beperking waardoor paardrijden onmogelijk is. Voor deze kinderen is de huifkar een ideale oplossing. Door sensoriële prikkeling en de ritmische bewegingen, bieden deze viervoeters een beetje vrijheid aan het kind.

Kortom: Hippotherapie heeft een enorm therapeutisch effect op kinderen met een beperking.


Doelgroep

- Kinderen met ontwikkelingsstoornissen
- Kinderen met gedragsstoornissen
- Kinderen met een mentale beperking
- Kinderen met een fysieke beperking
- Kinderen met een terminale ziekte

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu